Bureaustoel kopen, waar moet je op letten?

by Django de Vreng

Een bureaustoel kopen is een persoonlijk proces waarbij je goed moet kijken naar jouw persoonlijke wensen. Het is een aankoop die je niet vaak doet, omdat een bureaustoel als je de juiste keuze maakt vrij lang meegaat. Hierdoor weet je misschien niet waarop je allemaal moet letten en speelt het design een belangrijkere rol dan het comfort. Terwijl het comfort juist een van de belangrijkste dingen is waarop je moet letten bij het kopen van een bureaustoel. 

Vastgestelde normen voor bureaustoelen

Er zijn verschillende normen die een standaard bepaling bevatten over waar een goede bureaustoel aan moet voldoen. Allereerst, de NEN-EN 1335-1. Dit is een Europese norm waarin staat beschreven hoe een bureaustoel moet worden gemaakt. Deze norm is gemaakt, zodat de stoel voor de gemiddelde Europeaan goed ontworpen wordt. Voor Nederlanders is er door de Nederlandse Praktijkrichtlijn een andere norm vastgesteld, de NPR 1813. Deze norm is speciaal gericht op de gemiddelde Nederlander. 

Nu weet je welke normen er zijn vastgesteld, staar je hier echter niet blind op. Zoals aangegeven gaat dit om een gemiddeld genomen persoon. Iedereen heeft zijn eigen wensen en lichaamsbouw, waardoor het belangrijk is hier rekening mee te houden en ook te kijken naar de volgende punten. 

Welke bureaustoel moet ik kopen?

Welke bureaustoel jij moet kopen is erg afhankelijk van jouw wensen. Wel zijn er een aantal zaken waar iedereen op kan letten bij het kopen van de juiste bureaustoel. 

Focus je op de functie 

Er wordt vaak gekeken naar het uiterlijk van een stoel. Dit is alleen niet het juiste uitgangspunt. Zorg er daarentegen voor dat alle onderdelen aanwezig zijn die een bijdrage leveren aan de functie van de bureaustoel. Hiervoor is het belangrijk dat de stoel een vijfpotig voetkruis heeft met wielen en een gasveer. Daarnaast zijn het zitvlak, de rugleuning en de armleuning alledrie onmisbaar. Vaak zie je mooie designs zonder armleuningen, maar ook je armen hebben voldoende ondersteuning nodig om gedurende de dag de juiste werkhouding aan te houden. Wat betreft de functie is het ook verstandig van te voren te bedenken hoeveel je de stoel gaat gebruiken. Wordt de stoel ingezet in een controlekamer waar 24/7 iemand op de stoel zit om alles in de gaten te houden? Dan heb je een 24-uurs stoel nodig. Voor privégebruik is een 24-uurs stoel wellicht wat overbodig. 

Kies voor kwaliteit 

Waar kwaliteit bij veel producten bovenaan het lijstje staat, is dit bij bureaustoelen vaak niet het geval. Prijs en uiterlijk speelt vaak een veel grote rol. Laat een ding duidelijk zijn, goedkoop is duurkoop, dit geldt zeker voor een bureaustoel. Kijk daarom altijd goed naar het materiaal waarvan de stoel gemaakt is. Een stoel met een mechaniek van staal gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een stoel van kunststof. Ook is het slim om te kijken of losse onderdelen van de stoel te vervangen zijn. Mocht er iets kapot gaan is het niet direct noodzakelijk een volledig nieuwe stoel te kopen. 

Personaliseren van de bureaustoel

Het persoonlijk kunnen instellen van de bureaustoel is essentieel. Wanneer je een bureaustoel niet kunt aanpassen, kun je deze nooit helemaal afstemmen op jouw lichaamsmaten. De volgende zaken moeten verstelbaar zijn om de bureaustoel goed in te kunnen stellen: 

  • Verstelbaar in hoogte

De zithoogte van de stoel moet in hoogte verstelbaar zijn. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je benen altijd in een hoek van 90 graden staan wanneer je zit. Deze hoogte is voor iedereen verschillend, afhankelijk van je lengte. 

  • Verstelbare lendensteun 

De lendensteun ondersteunt de holling in de onderrug. Zorg dat de rugleuning aanpasbaar is, zodat de lendensteun altijd op de juiste hoogte de ondersteuning geeft. 

  • Verstelbare armsteunen 

De juiste hoogte en breedte van de armsteunen zijn erg belangrijk en daarom essentieel om zelf in te kunnen stellen. Wanneer je armen niet voldoende ondersteuning krijgen, is dit extra belastend voor je nek en schouders. Let er bij het instellen van de armleuningen op dat de ellebogen recht onder de schouders op de armleuningen kunnen rusten. 

Kijk naar de garantie

Hoeveel jaar garantie krijg je bij de stoel? Bij een goede bureaustoel krijg je zeker wel een aantal jaar garantie, variërend van 2 tot soms wel 10 jaar. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat een stoel minimaal dat aantal jaar zeker mee gaat. Ook is het prettig wanneer er een zit-garantie wordt gegeven, waardoor je de stoel thuis kunt proberen en terug kunt sturen wanneer je niet tevreden bent. Het is goed om de stoel zeker een paar dagen te testen voordat je een beslissing maakt. Wanneer je niet eerder de juiste ondersteuning hebt gehad van een goede bureaustoel kan het even wennen zijn. Geef je lichaam de tijd om hieraan te wennen en beslis dan of de aankoop van de bureaustoel de juiste voor je is geweest. 

Wil je advies over welke bureaustoel het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren je hier graag over.