Bureaustoel met of zonder armleuning

by Django de Vreng

Twijfel je tussen een bureaustoel met of zonder armleuningen? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de voor- en nadelen en de eisen van een ergonomische bureaustoel. Een goede bureaustoel is namelijk essentieel om vervelende klachten te kunnen voorkomen. Zeker wanneer je lange dagen maakt en een heel aantal uur per dag op je bureaustoel doorbrengt, is het belangrijk hier een goede keuze in te maken. 

Richtlijnen voor bureaustoelen

Het arbobesluit (artikel 5.1) heeft een bepaalde normering aan bureaustoelen gegeven. Deze is echter vrij algemeen, waardoor de NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) hier een specificatie voor heeft gemaakt; de NPR 1813:2016. Deze norm stelt een bepaalde maatvoering waaraan een bureaustoel moet voldoen. Hierbij is rekening gehouden met een gemiddelde Nederlander. Wanneer jij je aan het verdiepen bent in de juiste bureaustoel is de term NEN EN 1335-1 vast al eens voorbij gekomen. Deze norm is gericht op de gemiddelde maat van een Europeaan en verschilt daarom lichtelijk van de NPR norm. 

NPR 1813:2016 over armleggers

Volgens de NPR 1813:2016 moeten armleggers minimaal 150 millimeter lang en 20 millimeter breed zijn. Zowel de onderarm als de elleboog moeten hierdoor voldoende ondersteuning krijgen. Ook wordt er met deze norm voor gezorgt dat de bureaustoel goed aangeschoven kan worden aan het bureau. De afstand tussen de voorkant van de armlegger en de voorkant van de zitting moet hiervoor minimaal 200 millimeter zijn. Het is daarnaast belangrijk dat de armlegger in hoogte verstelbaar is tussen de 200 en 300 millimeter en in de breedte tussen de 360 en 510 millimeter. Oftewel, er zitten vrij veel eisen aan een goede bureaustoel met armleuningen. 

Een bureaustoel met armleuning 

Een bureaustoel met armleuning zorgt voor extra ondersteuning, waardoor je een betere werkhouding aanneemt. Zeker wanneer je veel computerwerk uitvoert achter een bureau is het verstandig voor een bureaustoel met armleuningen te kiezen. Dit kan klachten in armen, schouders en nek voorkomen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de bureaustoel dan aan de Nederlandse of Europese normen voldoet. Zorg ervoor dat je de bureaustoel met armleuning goed afstelt op jouw persoonlijke lichaamsmaten. 

Bureaustoel zonder armleuning

Natuurlijk kan de keuze ook gaan naar een bureaustoel zonder armleuning. Je kunt hiervoor kiezen als je niet de hele dag op de bureaustoel doorbrengt of omdat je wilt dat de bureaustoel niet te veel ruimte inneemt. Een bureaustoel zonder armleuning is over het algemeen een stuk compacter dan een bureaustoel met armleuning. Ook wanneer je een stoel zoekt voor het gehele gezin, kan je een bureaustoel zonder armleuningen overwegen. Voor kinderen zijn armleuningen vaak te hoog, waardoor deze enkel in de weg zitten. Let er wel op dat je niet te lang in dezelfde houding op deze bureaustoel doorbrengt. Voor dagelijks gebruik, kun je het beste kiezen voor een bureaustoel met armleuning. Hierdoor krijgt je lichaam de juiste ondersteuning.