Bureaustoel versus zitbal

by Django de Vreng

Van een bureaustoel zijn we inmiddels wel gewend dat deze diverse vormen en maten aan kan nemen. Maar een zitbal, is dat nu een goed alternatief voor de welbekende bureaustoel? 

Wat is een zitbal? 

Een zitbal is een opblaasbare bal, die je wellicht kent van de sportschool of fysiotherapeut. De bal wordt ook wel een fitnessbal genoemd, omdat je er goede core- en stabiliteitsoefeningen mee kunt doen. In de sportwereld is deze bal dus een veel gezien attribuut. Tegenwoordig zien we hem echter ook steeds vaker op kantoor verschijnen als vervanging voor de bureaustoel. 

Juiste houding op zitbal 

Net als bij een bureaustoel is het bij een zitbal essentieel dat je deze op de juiste manier gebruikt, afgestemd op jouw lichaamsmaten. Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zorg dat je de juiste maat kiest. Het bekken moet iets hoger zitten dan de knieën en dat je benen moeten een hoek van ongeveer 90 graden kunnen aanhouden. Daarnaast is het belangrijk dat je een actieve houding aan neemt met een rechte rug en ontspannen schouders. 

De juiste diameter bij jouw lengte

Lengte tot 155 cm: diameter van 45 cm
Lengte 155 cm tot 164 cm: diameter 55 cm
Lengte 165 cm tot 178 cm: diameter 65 cm
Lengte 178 cm tot 195 cm: diameter 75 cm

Voordelen zitbal 

Een belangrijk voordeel van een zitbal is dat je geen statische houding kunt aannemen. Door het zitten op de zitbal blijf je in beweging. De kleine bewegingen zorgen ervoor dat er drukverschillen in de tussenwervelschijf ontstaan. Kies daarom ook altijd voor een bal zonder ondersteuning aan de onderkant. Hierdoor word je gedwongen tot een actieve werkhouding. In een bureaustoel kun je aan het eind van de dag nog wel eens onderuit gezakt, uitgeblust de dag eindigen. Dit is op een zitbal niet mogelijk aangezien je continu ‘aan’ staat om rechtop te zitten. Je kunt je waarschijnlijk ook voorstellen dat het zitten op een zitbal je rugspieren versterkt. Let wel op, ben jij niet gewend om op een zitbal te zitten bouw dit dan rustig op en laat je lichaam hieraan wennen.

Zitbal vs bureaustoel

Is een zitbal een vervanging voor een bureaustoel? Nee, het is zeker geen vervanging voor een degelijke bureaustoel. Je bureaustoel volledig de deur wijzen en vervangen voor een bureaustoel is geen goed idee. Juist de afwisseling is hierin belangrijk. Begin de dag bijvoorbeeld op je bureaustoel en eindig de dag op de zitbal. Je zult merken dat je hierdoor veel minder een middagdip ervaart dan wanneer je in dezelfde houding op je stoel blijft zitten. Zorg ervoor dat je een goede bureaustoel in je kantoor hebt staan waar je prettig op zit en wissel deze gedurende de dag af met een zitbal. Zo blijf je in beweging, houd je een actieve houding en kun je rug- en nekklachten voorkomen. Het is wel belangrijk dat je zowel de zitbal als de bureaustoel goed afstemt naar jouw persoonlijke lichaamsmaten. Zo weet je zeker dat je de hele dag een goede houding aanneemt, wat een positieve uitwerking heeft op je algehele gezondheid en productiviteit.