Wat is een goede bureaustoel?

by Django de Vreng

Een goede bureaustoel, het wordt vaak onderschat totdat er klachten optreden. Dan moet alles op alles gezet worden om deze te verminderen en in het vervolg te voorkomen. Maar zeker wanneer het gaat om klachten vanwege een verkeerde houding is het beter om deze te voorkomen dan te genezen. Een goede bureaustoel biedt hier de oplossing. Neem jij iedere dag weer plaats achter je bureau? Zorg er dan voor dat je goed zit, als in ergonomisch verantwoord, als in op een goede bureaustoel. Wij leggen je uit wat voor stoel je kunt bestempelen als een goede bureaustoel om heel de dag op te zitten.

Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?

Wanneer je een kantoorbaan hebt zit je gemiddeld 7 à 8 uur op je bureaustoel, iedere dag weer opnieuw. Het is belangrijk dat je kiest voor een goede bureaustoel, maar waar moet deze precies aan voldoen?

De juiste zithoogte

De juiste zithoogte van de stoel is voor iedereen verschillend. Zorg er daarom voor dat de stoel in hoogte verstelbaar is van 41 cm tot 55 cm. Daarbij is het belangrijk dat je bovenbenen in een horizontale lijn en je onderbenen in een verticaal lijn zitten. Probeer hierbij een hoek van 90 graden aan te houden bij de knieën. Daarnaast is het belangrijk dat er een vuist tussen je knieholte en de zitting van de bureaustoel past. Hierdoor heeft je onderbeen voldoende ruimte om het bloed goed door te kunnen pompen. Door voor een bureaustoel met verstelbare zitting te kiezen, kun je de stoel volledig aanpassen naar jouw ideale zitcomfort.

De rugleuning

Bij de rugleuning is het belangrijk dat de gehele rug ondersteund wordt. Wat betreft de afmetingen moet de breedte minimaal 36 cm en maximaal 46 cm zijn. De lengte van de rugleuning moet minimaal 37 cm zijn. Kies voor een bureaustoel met een lendensteun, deze valt in de rugholte en zorgt ervoor dat je ontspannen rechtop zit.

Het zitvlak

Het zitvlak moet minimaal 40 cm breed zijn en 44 cm diep. Helemaal ideaal is het als de zitdiepte verstelbaar is van 38 cm tot 48 cm, hierdoor is de stoel aan te passen naar ieders persoonlijke wensen. Het zitvlak moet daarnaast voldoende ondersteuning bieden aan de bovenbenen en de mogelijkheid bieden om van zithouding te veranderen.

Armpositie

Ook de armleuningen moeten in hoogte verstelbaar zijn van een hoogte van minimaal 20 cm tot maximaal 30 cm. Daarnaast is het belangrijk dat de armleuning minimaal 5 cm breed is en 20 cm lang. Zorg ervoor dat je onderarmen in een horizontale positie liggen en je bovenarmen in een verticale positie. Zowel de onderarmen als de ellebogen horen voldoende ondersteuning krijgen van de leuning.

Welke bureaustoel past bij mij?

Een goede bureaustoel is super persoonlijk. Het gaat er om wat jij prettig vindt, natuurlijk zijn er een aantal richtlijnen waar jij je aan kunt vasthouden, zoals hierboven vermeld. Ook is het belangrijk te bedenken waarvoor je de stoel wilt gaan gebruiken. Ga jij er dagelijks hele dagen op werken of slechts een paar uurtjes per week? Of wil je er fanatiek op gaan gamen? In het laatste geval is het wellicht verstandig voor een game stoel te kiezen in plaats van een bureaustoel. Ga jij er dagelijks een heel aantal uur op werken? Dan is het verstandig om voor een ergonomisch exemplaar te kiezen. Ieder mens is uniek, kies daarom voor een bureaustoel met NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) normering. Deze normering is speciaal voor grote mensen, zoals Nederlanders en is een aanvulling op de Europese (N)EN 1335. Een bureaustoel met een NPR normering behoort tot de Arbo goedgekeurde bureaustoelen, waardoor je zeker weet dat jij voor een goede bureaustoel kiest.   Zoveel mensen zoveel wensen, dat geldt ook zeker op wanneer het om bureaustoelen gaat.

Een goede bureaustoel is essentieel voor de juiste zithouding. Alleen ben je er met enkel een goede bureaustoel nog niet. Je kunt nog zo’n ergonomisch verantwoorde bureaustoel hebben, wanneer het bureau hier totaal niet bij aansluit heb je nog steeds te maken met een verkeerde houding. Kijk daarom goed naar je gehele werkplek. Het is daarbij noodzakelijk je werkhouding regelmatig af te wisselen. Sta daarom af en toe op en wissel van houding om klachten te voorkomen.