Wat is een goede bureaustoel voor je rug?

by Django de Vreng

Rugklachten kunnen een ware belemmering vormen in het dagelijks leven. In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen last van rug- of nekklachten. Zeker wanneer je veel tijd op een bureaustoel doorbrengt kan je vervelende rugklachten krijgen. De hoogste tijd dus om te kijken welke bureaustoel het beste voor je rug is. 

Rugklachten door te lang zitten

De meest voorkomende klacht is pijn in de onderrug. Deze klachten kunnen door een goede ergonomische bureaustoel worden verminderd. Het is natuurlijk altijd beter om klachten te voorkomen dan te genezen. Een goede bureaustoel kopen voor je rug doe je daarom het beste voordat je klachten krijgt bijvoorbeeld tijdens het inrichten van je kantoor. Op deze manier weet je zeker dat je altijd een goede houding hebt tijdens het werken. Rugklachten hebben ook een zeer grote impact op je productiviteit, dus het is zeker de moeite waard om een bureaustoel te kopen die goed is voor je rug en een goede houding ondersteunt. 

Goede bureaustoel voor je rug kopen

Om een goede bureaustoel voor je rug te kopen zijn er een aantal zaken belangrijk. Zorg er ten eerste altijd voor dat je kiest voor een ergonomische bureaustoel en dat de stoel voldoet aan de Europese NEN1335 norm. Hierdoor heb je sowieso te maken met een goede stoel. 

Verder zijn de volgende zaken belangrijk: 

Rugleuning 

Het aanpassingsvermogen van de rugleuning is essentieel om een goede bureaustoel voor je rug te vinden. Het is belangrijk dat je in de holling van de onderrug voldoende ondersteuning voelt. Door de kiezen voor een stoel met een extra lendensteun heb je nog meer ondersteuning in de onderrug. Als je weet dat je snel last krijg van je rug of nek is het verstandig om voor een stoel te kiezen met deze extra ondersteuning. 

Armleggers

Armleggers worden vaak onderschat, er wordt eerder gekozen voor een modisch design waarbij de armleuning ondergeschikt zijn. Dit terwijl een de juiste ondersteuning van je armen zo veel impact heeft op je rug, nek en schouders. Kies voor een stoel waarin de armleggers zowel in hoogte als in breedte verstelbaar zijn. Zorg ervoor dat je ellebogen netjes onder de schouders op de armleuning kunnen rusten en je armen in een hoek van ongeveer 90 graden zitten wanneer je aan het werk bent. Door te kiezen voor verstelbare NPR armleggers weet je zeker dat je goed zit. Deze hebben een groter aanpassingsvermogen en een groter opdek. Je stelt de stoel hierdoor gemakkelijk in naar jouw persoonlijke wensen.

Juiste zithoogte

Koop altijd een bureaustoel die in zithoogte verstelbaar is. Voor iedereen is de juiste zithoogte anders, omdat deze afhankelijk is van de lengte van je benen. Als je plaatsneemt met je voeten plat op de grond moeten je benen een hoek van 90 graden hebben. 

Juiste zitdiepte

Ook de zitdiepte is belangrijk om aan te kunnen passen. Er moet minimaal een vuist tussen je knieholte en de zitting passen, dit zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de benen. 

Synchroon mechaniek

Een synchroon mechaniek in een bureaustoel voorkomt dat je te statisch zit. Je blijft hierdoor tijdens het zitten een beetje in beweging. Wanneer jij beweegt, beweegt de bureaustoel licht mee. Hierdoor behoud je de juiste ondersteuning en blijft je lichaam gedurende de dag in beweging. 

Goede houding voor je rug

Naast dat een goede zithouding voor je rug essentieel is, is ook in beweging blijven onmisbaar om rugklachten te voorkomen. Tegenwoordig zitten we te veel en te lang in dezelfde houding. Een goede bureaustoel voor je rug biedt al de nodige uitkomst, maar ook een goed bureau is hierbij niet weg te denken. Kies bijvoorbeeld voor een zit/sta bureau. Hierdoor kun je gemakkelijk van houding wisselen en het zitten afwisselen met staand werken. Dit is een uitkomst voor rugklachten, maar ook voor je productiviteit!