7 tips voor een goede werkhouding

by Django de Vreng

Een goede werkhouding is super belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Klinkt logisch vind je niet? Toch zijn er jaarlijks meer dan 69.000 werknemers die gezondheidsklachten krijgen door een verkeerde werkhouding. Het is daarom niet verkeerd om deze tips voor een goede werkhouding met je te delen, zodat we ons bewust worden hoe we onze werkhouding nog verder kunnen verbeteren.

Tip 1: zorg dat het beeldscherm recht voor je staat 

Door ervoor te zorgen dat je beeldscherm recht voor je, op ooghoogte staat, zo voorkom je dat je gebukt gaat zitten. Daarbij is het belangrijk dat het scherm op ongeveer een armlengte afstand staat en dat je het gehele scherm kunt zien zonder je hoofd te moeten draaien. Wanneer je niet het gehele scherm kunt zien, neem je nog meer afstand totdat je het gehele scherm in een oogopslag zichtbaar is. Blijft dit lastig? Dan is het wellicht verstandig voor een kleiner scherm te kiezen. 

Tip 2: beperk je schermtijd

Dit is misschien niet iets wat je direct kunt realiseren, maar de maximale gezonde schermtijd is ongeveer zes uur. Je kunt je voorstellen dat men hier op kantoor massaal overheen gaat. Door je extra bewust van te zijn van je dagelijkse schermtijd kun je hierin gezonde keuzes maken. Moet jij bijvoorbeeld een document checken? Print het uit en lees het vanaf papier. Een meeting met een collega? Ga samen een blokje om in plaats van voor een videocall te kiezen. 

Tip 3: zorg voor een goede bureaustoel

Wanneer je (veel) zit is het belangrijk dat je rug de juiste ondersteuning krijgt. Ga altijd goed achterin de stoel zitten en kies voor een goede bureaustoel. Kies voor een stoel die verstelbaar is naar jouw behoeften, met een lendensteun voor de onderrug. Zorg er ook voor dat zowel je armen als je benen in een hoek van 90 graden staan wanneer je zit. 

Tip 4: wissel je houding regelmatig af

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips voor een goed werkhouding. Alles waar ‘te’ voor staat is meestal niet goed, zo ook met te lang in dezelfde houding zitten. Voor een goede werkhouding is het noodzakelijk dat je van houding kunt wisselen. Wissel een bureaustoel af met een sta bureau om achter te werken. Sta geregeld op om even een blokje om te lopen of verruil je bureaustoel voor een zitbal. Er zijn talloze manieren om van houding te wisselen, toch wordt dit vaak te weinig gedaan. 

Tip 5: zorg voor een rechte rug

Of je nu staat, zit of iets op moet tillen, zorg altijd voor een rechte rug. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar let er eens één dag op. Heb jij altijd een rechte rug, ook als je iets zwaars optilt? Zeker bij het optillen van voorwerpen is het belangrijk dit met een rechte rug te doen en door je benen te buigen in plaats van door je rug. Hierdoor haal je de kracht niet enkel uit je rug en voorkom je blessures. 

Tip 6: ontspan 

Een ontspannen werkhouding is essentieel, of je nu staat of zit. Zorg dat je schouders ontspannen zijn en dat je armen op het bureau of de leuning van de stoel rusten. Daarnaast is het belangrijk voldoende momenten van ontspanning in je dag te verwerken. Geef je hoofd en lichaam voldoende rust, zeker wanneer je de hele dag denkwerk moet uitvoeren. Je zult snel merken dat iets meer ontspanning gedurende de dag, je een stuk productiever maakt. Wist je dat wat vaker een korte pauze een stuk effectiever is dan één lange pauze?

Tip 7: gebruik een headset

Wanneer je dagelijks veel belt is het verstandig een headset of oordopjes aan te schaffen, zodat je niet de hele tijd je telefoon aan je oor hoeft te houden. Dit is namelijk best een inspanning, wat op den duur vervelende klachten aan de elleboog, pols, nek en rug kan veroorzaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop draadloze headphones te koop die je eenvoudig aansluit op je telefoon of computer. Met een draadloos exemplaar kun je tijdens het bellen een rondje door kantoor wandelen, zonder dat de ander dat in de gaten heeft. Wat weer zorgt voor wat extra beweging!


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.