Ergonomische werken op de werkvloer

by Django de Vreng

Als je het aan mij vraagt is het ziekteverzuim op de werkvloer grotendeels te wijten aan het feit dat een werkplek niet ergonomisch is. Ga maar na, als jij 8 uur lang op een klein houten stoeltje zonder enige steun in je rug moet zitten ga je niet met plezier naar je werk. De omgeving waarin je medewerkers werken is mede bepalend hoe ze zich voelen en hoe ze presteren. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren bij klachten en niet te lang rond gaan lopen met pijn in je rug of schouders. Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom goed om eens om je heen te kijken om te zien wat je kunt verbeteren aan je werkplek. Is het jebureaustoel? Is het je elektrisch verstelbare bureau? of misschien een flexibele monitor arm

Arboregels en de wet rondom ziekteverzuim 

Volgens de arbowet is het verplicht dat ‘werknemers veilig en gezond kunnen werken'. Kort gezegd, pak het probleem bij de bron aan zodat je werknemers veilig kunnen werken waardoor hun gezondheid niet te min wordt gedaan. Het gebruik van ergonomische producten helpt hierbij! Je voorkomt hierdoor problemen zoals rugklachten, hernia's maar ook RSI (RSI-klachten zijn (pijn)klachten in arm, nek en/of schouders, meestal ontstaan door overbelasting). Denk goed na dat elk persoon anders is. Een goede stoel voor iemand van 1,60m is geen goede stoel voor iemand van 1,95m. Ook wordt het flexwerken steeds populairder, het is daarom van groot belang dat het werkmateriaal van goede kwaliteit is! Als deze makkelijk instelbaar is voorkom je problemen en klachten bij gebruik. 

Klachten en oorzaken 

Als je bureau of beeldscherm verkeerd staat afgesteld, of je bureaustoel op de verkeerde hoogte staat kan dat lichamelijke klachten opleveren. Ongemakken zoals tintelingen, pijn in de onderarm en nekklachten zijn voorbeelden van klachten die in eerste instantie aanvoelen als een soort van spierpijn en nog niet alarmerend zijn. Maar zodra deze klachten aanhouden zal de pijn verder toenemen en irritanter worden.. Dit kan leiden tot mindere nachtrust omdat je spieren en pezen niet goed kunnen ontspannen.

Ergonomisch werken is de oplossing!

Het begint allemaal bij een goede uitrusting zodat je werknemers alles naar zijn lengte en gewicht kunnen instellen. Hierdoor voorkom je dat er klachten komen en verlaag je de stress en spanning van de spieren. Ga na waar jij of jouw werknemers last van hebben en zoek een passende oplossing. Stel dat je echt last begint te krijgen van je rug dan zou een nieuwe ergonomische bureaustoel een goede oplossing zijn. Focus je niet alleen op jezelf maar richt jouw werkplek zo in dat iedereen aan dat bureau of op die stoel kan zitten zonder klachten te krijgen. Flexwerken en thuiswerken wordt steeds meer de standaard. 

Waar moet ik beginnen?

Vraag aan je collega's waar zij last van hebben of wat ze graag verbeterd zien worden. Het kan al beginnen met iets kleins zoals nieuwe computermuizen of een ergonomisch toetsenbord. Kom je er niet uit wat de beste oplossing voor jouw bedrijf of thuissituatie is? Dan kun je altijd met ons contact opnemen voor advies. Wij kunnen na een aantal vragen precies de juiste oplossing voor u geven. Op onze ergonomische stoelen hebben wij 30 dagen zitgarantie. Mocht u na deze periode niet tevreden zijn met het resultaat kan je het altijd retour sturen.

Zorg voor een goede basis en breidt vanuit daar jouw werkomgeving uit. En luister vooral naar wat je collega's of werknemers nodig hebben!


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.