Het belang van een lendensteun in jouw bureaustoel

by Django de Vreng

Je houding lijkt misschien niet zo'n belangrijk probleem, maar heeft wel degelijk een grote invloed op ons algehele gezondheid. Een bureaustoel met een lendensteun kan veel schade voorkomen. 

Wat is houding?  

Je herkent het woord misschien als rechtop zitten of rechtop staan met je nek en rug in een rechte lijn. Je houding verandert zodra je je lichaam beweegt. Zo liggen je nek en rug van nature dichter bij elkaar als je slaapt dan wanneer je aan het werk bent. Een slechte houding kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn, nekpijn, en nog veel meer. 

We vergeten gemakkelijk hoe belangrijk het is om voor onze houding te zorgen, totdat we deze symptomen gaan ervaren. En ook al is het moeilijk om tijd vrij te maken voor gezonde leefgewoonten zoals voldoende slapen en regelmatig sporten, het verzorgen van je nek en rug moet altijd op de eerste plaats komen! In dit blogartikel bespreken we 3 manieren om je ruggengraat gezond te houden, met of zonder lendensteun! 

Wat is houding en waarom is het belangrijk? 

Houding is de manier waarop men bewust of onbewust zijn lichaam of lichaamsdeel houdt en zoals dat door anderen wordt waargenomen. Het is ook simpelweg in staat om een goede houding te behouden terwijl je zit, ligt, staat of sport. Wanneer je een gezonde houding hebt zijn je nek en rug in lijn en heb je geen spierspanning. 

Een goede houding is belangrijk omdat het veel aspecten van je leven beïnvloedt, zoals je lichamelijk welzijn, geestelijk welzijn en je prestaties bij het uitvoeren van je werk. 

Om een slechte werkhouding te voorkomen, zijn er een paar dingen die je kunt doen: 

- Let op hoe je zit of staat als je bijvoorbeeld aan een bureau werkt  
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om je spieren te versterken  
- Zorg voor voldoende slaap om vermoeidheid te voorkomen

Een slechte houding en de gevolgen  

We weten allemaal dat een slungelige houding negatieve gevolgen kan hebben voor onze lichaamshouding. We realiseren ons misschien niet eens hoe slecht onze houding is, totdat we rugpijn of andere symptomen gaan ervaren. 

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door een slechte houding: 

- Hoofdpijn: Je hoofd staat in een voorwaartse hoek en dit kan leiden tot hoofdpijn. 
- Nekpijn: Door het gewicht van je hoofd wordt je nek belast. Als je in een ongunstige houding zit, zoals voorover geleund kijkend naar een scherm, dan kan dit ontstekingen en pijn in de nekspieren en gewrichten veroorzaken. 
- Rugpijn: Als je een slechte houding hebt, wordt je ruggengraat gebogen en samengedrukt. Dat kan veroorzaakt worden door druk op de zenuwen in de wervelkolom.  

- Vermoeidheid: Wanneer je in een slechte houding zit, zullen je schouders inzakken, wat betekent dat je borstspieren verkort worden. Dit kan leiden tot vermoeidheid gedurende de gehele dag.

Hoe verhelpen we een slechte houding? 

Veel mensen realiseren zich niet dat onze lichaamshouding een grote invloed heeft op de rest van ons lichaam. Een slechte houding kan een aantal chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder rugpijn, nekpijn en nog vele andere klachten. De beste manier om deze gezondheidsproblemen te voorkomen is door de juiste houding aan te nemen. 

Het idee is vrij eenvoudig: als je een goede houding hebt is je ruggengraat in lijn, dit zal ook je rugspieren in lijn brengen. Dit betekent dat de spieren en gewrichten in je nek minder worden belast, waardoor de kans op pijn en klachten afneemt. 

Helaas kan het moeilijk zijn om de hele dag een goede houding aan te nemen! Wat is dan een makkelijke manier om een slechte houding te verhelpen? Probeer een bureaustoel met een lendensteun te gebruiken. Een lendensteun helpt je (boven)rug recht te houden. Het doel is om onnodige belasting van je lichaam te voorkomen!

Dingen die onze houding beïnvloeden 

De vorm van onze wervelkolom en de verschillende weefsels waaruit onze nek en rug bestaan, zijn van grote invloed op onze lichaamshouding. Ook spelen bepaalde factoren zoals leeftijd, erfelijkheid, beroep, gewicht en chronische ziekten een belangrijke rol. 

De hele dag aan een bureau zitten  

Het is geen geheim dat de hele dag aan een bureau zitten een probleem kan zijn voor je rug. Als dit een onderdeel van je werk is, dan is dit iets wat je serieus moet nemen. 

De gemiddelde persoon zit 9 uur per dag. Dat is meer tijd dan we aan slapen besteden! Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven rugpijn krijgen. 

Wanneer je lange tijd achter een bureau zit, wordt de natuurlijke curve in je ruggengraat vlakker. Hierdoor kantelt je bekken naar voren en komt er druk te staan op de tussenwervelschijven, waardoor de ruimte tussen de botten kleiner wordt en het risico op klachten toeneemt. In de meest extreme gevallen kan dit leiden tot chronische rugpijn of een hernia. 

Onderzoek heeft aangetoond dat sta bureaus beter zijn dan een bureau waaraan je zit, omdat ze ons in staat stellen onze houding op een natuurlijke manier gebogen te houden in plaats van plat. 

Als je een kantoorbaan hebt, probeer dan indien mogelijk, elk uur over te schakelen van zitten naar staan. Je kunt ook een lendensteun gebruiken om een slechte zithouding te verhelpen of een voetensteun als staan geen optie is.

Conclusie 

Een gezonde wervelkolom is een belangrijk onderdeel van een gezond lichaam. Zonder een evenwichtige, rechte wervelkolom worden je spieren gespannen en belast. Na verloop van tijd kan dit leiden tot chronische aandoeningen zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Een lendensteun kan helpen je houding te corrigeren en deze klachten te voorkomen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat houding niet alleen over de wervelkolom gaat. Je lichaam heeft een volledig bewegingsbereik nodig om een gezonde en pijnvrije wervelkolom te behouden. 


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.