Staand werken

by Django de Vreng

Staand werken, die bureaustoel is toch hartstikke comfortabel? Waarom al die moeite om je bureau aan te passen en vervolgens te moeten gaan staan? Toch is alle moeite die je misschien moet nemen om te beginnen met staand werken absoluut de moeite waard. Hoe comfortabel je stoel misschien ook is, staand werken is het helemaal! Je zult al snel merken dat het zowel fysiek als mentaal voordelen heeft.

We zitten te veel

Zitten is het nieuwe roken, een uitspraak die je misschien al eerder hebt gehoord en misschien als overdreven hebt afgeschreven. Of zittend werken daadwerkelijk zo slecht is als roken laten we bij deze even in het midden, maar dat we met zijn alle veel meer zitten dan gezond voor ons is, dat is een feit. Als je een gemiddeld kantoor neemt zie je mensen van 9.00u ‘s ochtend tot 12.30u achter een bureau zitten. Vervolgens schuift iedereen zijn stoel in de pauze aan de lunchtafel aan. Na de lunch verplaatst iedereen zich weer naar zijn of haar bureaustoel om hier tot ongeveer 17.00u te blijven zitten. Dit uitgezonderd van de stappen naar het koffiezetautomaat, wat nog voor enigszins wat beweging zorgt. Deze eenzijdige houding vormt het probleem, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Voordelen staand werken

Er zitten belangrijke voordelen aan staand werken, zowel fysiek als mentaal. Staand werken zorgt bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding en een hogere productiviteit. Dit komt doordat je hart 10 keer zoveel bloed door je lichaam pompt dan wanneer je zit. Andere voordelen van staand werken zijn dat het schouder-, rug- en nekklachten verminderd en dat je een stuk meer calorieën verbrand dan wanneer je zit.

Meer bewegen wanneer je staand werkt

Een van de belangrijkste vereisten om gezond je dag door te komen wanneer jij je achter je bureau begeeft is het afwisselen van je houding. Een sta bureau biedt hierin een belangrijke uitkomst, omdat je hierdoor gemakkelijk van houding verandert. Wissel zittend en staand werken met elkaar af en zorg daarnaast voor de nodige beweging. Loop wat vaker een rondje en ga in de pauze eens niet aan de lunchtafel zitten, maar loop in plaats daarvan een blokje om. Je zult merken dat je de middag direct energieker begint en minder last hebt van een middagdip.
Nog een tip: heb je een meeting met een collega, probeer deze voor de afwisseling eens wandelend te doen.

Staand werken, hoe integreer je het in je werkdag?

Staand werken integreren in je werkdag vereist een actie, die moet je zelf nemen. Je kunt natuurlijk hopen dat je werkgever zelf met een voorstel komt, maar wanneer jij niets aangeeft kan dit lang duren. Vervolgens moet je de mogelijkheden gaan bekijken. Er zijn prachtige elektrische zit/sta bureau’s, maar je kunt ook kiezen voor een bureauverhoger voor op je huidige bureau. Om je werkhouding nog meer af te wisselen kun je kiezen voor een ergonomische bureaufiets. Deze schuif je zo aan je bureau, waardoor je tijdens het werken kunt fietsen en extra in beweging blijft. Dit heeft een positief effect heeft op je gezondheid en je productiviteit.

Hoe lang staand werken?

Wanneer je net begint met staand werken kan het zijn dat je het best vermoeiend vindt. Zorg dat je naar je lichaam luistert en dat wanneer je weer gaat zitten, je altijd kiest voor een ergonomische bureaustoel voor een correcte werkhouding. Probeer vooral te zorgen dat je niet langdurig staat of zit tijdens je werk, het gaat vooral om de afwisseling. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten staan per uur, naar mate dit comfortabel is kun je de tijd dat je staand werkt verhogen naar 20 tot 25 minuten per uur. De richtlijn is om op deze manier bij elkaar ongeveer 4 uur per dag staand te werken. Dit betekent niet dat je vier uur lang achter elkaar moet gaan staan, het gaat hierbij dus juist om de afwisseling.


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.