Checklist thuiswerkplek

by Django de Vreng

Een goede thuiswerkplek is super belangrijk. Zeker in een tijd als deze waarin we allemaal massaal thuis werken en niet meer de luxe hebben van onze werkplek op kantoor. Om ook thuis productief te zijn en geen lichamelijke klachten te krijgen is een goede thuiswerkplek essentieel. Wij delen daarom onze persoonlijke thuiswerkplek checklist met je, zodat jij klachten voorkomt en dag in dag uit geniet van een fijne werkplek. 

1. Zorg voor een aparte werkplek

Wanneer je geconcentreerd moet werken is het fijn om een rustige plek op te zoeken. Daarnaast is het prettig een vaste plek in huis hebt waar jij aan het werk kunt gaan. Hierdoor kun je de werkdag makkelijker afsluiten. Wanneer je van kantoor naar huis rijdt heb je even de tijd je werk los te laten. Dit kan thuis lastig zijn, probeer daarom een aparte werkplek te creëren waar je rustig kunt zitten en je na een dag hard werken de deur achter je dicht kunt trekken. Heb je deze ruimte thuis niet? Zorg er dan voor dat je aan het einde van de dag je spullen opruimt, zodat je deze de volgende dag pas weer tevoorschijn hoeft te halen. Ook hierdoor ontstaat er een scheiding tussen werk en privé. 

2. Kies de juiste bureaustoel

De juiste bureaustoel is belangrijk voor een goede werkhouding. Kies voor een bureaustoel die jou ondersteunt gedurende de dag de juiste werkhouding aan te houden. Dit betekent dat je benen en armen in een hoek van 90 graden staan en je rug van boven tot onder de juiste ondersteuning krijgt. Daarnaast is het noodzakelijk verschillende houdingen af te wisselen. Ruil je bureaustoel bijvoorbeeld na een paar uur om voor een zitbal, of kijk of je misschien even kunt gaan staan om van houding te veranderen.

3. Een prettig bureau

Een goed bureau is net als een bureaustoel nodig om een goede werkhouding aan te kunnen nemen. Zorg dat je bureau aansluit bij de bureaustoel die je hebt. Het is ook mogelijk voor een verstelbaar bureau te kiezen, waardoor je er ook staand aan kunt werken. Is dit bij jou niet mogelijk, maar wil je wel graag staand werken? Dan kun je ook kiezen om een losse standaard op je bureau te plaatsen, waarmee je eenvoudig de werkplek kunt verhogen. 

4. Het beeldscherm

Het is belangrijk dat je voldoende afstand bewaard tussen je gezicht en het scherm. Wanneer we geconcentreerd bezig zijn, kunnen we nog wel eens in ons beeldscherm kruipen wat absoluut een no go is wanneer we het hebben over een goede werkhouding. Zorg er daarom voor dat je scherm zich op ongeveer een armlengte afstand van je bevindt. Hierbij is het belangrijk dat je het gehele scherm kunt zien zonder je hoofd op en neer te hoeven draaien. Wanneer je scherm hier te groot voor is kun je het beste nog meer afstand nemen. Het is ook prettig het scherm op ooghoogte te plaatsen, dit is minder belastend voor je rug, nek en schouders. 

5. Beweging

Op kantoor loop je nog wel eens naar die collega om wat te vragen, komt er een klant binnen die je even moet begroeten of sta je op om een kopje koffie te pakken. Thuis heb je veel minder te maken met deze kleine momenten van beweging, terwijl dit zo gezond is. Probeer daarom gedurende de dag genoeg te bewegen. Dit kun je doen door ieder uur even 5 minuten op te staan om te bewegen, al zijn het maar een paar rek en strek oefeningen tussendoor. Daarbij mis je nu misschien wel de fietstocht naar je werk. Voor jou betekent dit misschien langer uitslapen, maar probeer deze tijd te gebruiken om bijvoorbeeld een blokje om te gaan. Wanneer je thuiswerkt kom je gemakkelijk een hele dag niet buiten, wat niet bijdraagt aan je productiviteit en je geestelijk gezondheid. Dus in die benen en even de deur uit om aan de welbekende 30 minuten beweging per dag te komen.


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.