RSI klachten verhelpen

by Django de Vreng

Om erachter te komen hoe je RSI klachten kunt verhelpen is het belangrijk te weten wat RSI is. RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury en zijn klachten die ontstaan door herhaaldelijke belasting, oftewel dat je een beweging te vaak herhaalt. Er kunnen hierdoor klachten ontstaan aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Het is een vervelende aandoening die grote invloed kan hebben op je dagelijks leven. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je RSI klachten kunt verhelpen of verminderen. 

Minder werken 

RSI klachten zijn vaak werkgerelateerd, doordat je tijdens je werk continu in dezelfde (verkeerde) houding zit of herhaaldelijk dezelfde beweging maakt. Een drastisch besluit wat de klachten wel degelijk kan verminderen is minder gaan werken. Vaak ontstaan klachten door langdurig computerwerk in een verkeerde houding. Door minder te gaan werken, geef jij je lichaam de mogelijkheid om meer van houding te wisselen en meer te rusten. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je de momenten dat je vrij gebruikt om je lichaam te ontlasten.

Meer pauzes 

Wil je blijven werken en ook de RSI klachten verhelpen? Dan is het essentieel dat je meer pauze in gaat lassen gedurende je werkdag. Zorg ervoor dat je geregeld even op staat, ga in je lunchpauze een stuk wandelen en haal wat vaker koffie voor je collega’s. Wissel korte pauzes en lange pauzes af. Het is verstandig bij je werkgever aan te geven dat je RSI klachten hebt en dat je die probeert te verhelpen door meer pauze te nemen, om verergering van de klachten te voorkomen. Hier zal hoogstwaarschijnlijk alle begrip voor zijn.

Ergonomische werkplek 

Een ergonomische werkplek is erg belangrijk wanneer je RSI klachten wilt verhelpen of voorkomen. Zorg er te allen tijde voor dat je op een ergonomische bureaustoel zit, waarbij zowel je rug, nek, schouders als armen goed worden ondersteund. Daarnaast kun je kiezen voor een zit/sta bureau. Hierdoor kun je gemakkelijk van werkhouding wisselen. Ga na een uurtje zittend werken eens 20 minuten staand werken. Je zult de voordelen van een zit/sta bureau al snel ervaren en niets anders meer willen. 

Houding verbeteren 

Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat jij in een betere houding je werkdag doorkomt. Om RSI klachten te verhelpen is het verstandig eens goed naar je houding te kijken. Zit je goed recht, in een actieve houding met beide voeten op de grond? Hebben je ellebogen voldoende ondersteuning en zijn je schouders ontspannen? Ga eens na hoe jouw houding is wanneer je werkt, maar ook wanneer je niet aan het werk bent. Een goede houding is super belangrijk om vervelende klachten te voorkomen.

Leren ontspannen 

Wanneer je veel spanning in je lichaam hebt en vaak gespannen zit te werken kunnen RSI klachten toenemen. Probeer daarom goed te ontspannen, zowel tijdens je werk als wanneer je vrij bent. Neem voldoende pauze en probeer in de pauze ook echt de spanning in je lichaam los te laten. 

Blijf bewegen 

RSI klachten kunnen ervoor zorgen dat je belemmerd wordt in je bewegingsvrijheid, waardoor je het sporten liever even overslaat. Nu hoef je echt niet direct zware krachttraining te gaan doen, maar het is wel essentieel dat je blijft bewegen. Zorg ervoor dat je iedere dag een half uur wandelt, fietst, of zwemt. Hierdoor blijf je in beweging wat de bloedsomloop stimuleert en je spierstelsel in goede conditie houdt. Let er wel op dat je tijdens het bewegen niet over je grenzen heen gaat, het is belangrijk goed naar je lichaam te blijven luisteren. 


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.