Voor- en nadelen van thuiswerken

by Django de Vreng

De voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rij. Het thuiswerken lijkt het nieuwe normaal te worden, maar is dit wel zo voordelig voor zowel werkgever als werknemer? Laten we beginnen met het positieve aspect, de voordelen.

Voordelen thuiswerken

1. Thuiswerken zorgt voor meer productiviteit

Wanneer mensen thuiswerken, zorgt dit over het algemeen voor meer productiviteit. Je kunt thuis ongestoord werken, zonder tussenkomst van collega’s. Uiteraard is het hierbij essentieel dat je thuis een prettige werkplek hebt, waar je rustig kunt werken. Bekijk hier de checklist thuiswerkplek, om te zien waar een goede thuiswerkplek aan moet voldoen.

Onderzoek wijst uit, dat dit vooral een voordeel is op de korte termijn. Op de lange termijn kan de productiviteit thuis juist afnemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je als werknemer betrokken blijft bij het bedrijf en veel contact houdt met collega’s. In de ideale situatie is maximaal drie dagen thuiswerken aan te raden. Door op de andere dagen naar kantoor te gaan om te sparren met collega’s over plannen en innovaties, wordt de productiviteit op de thuiswerkdagen verhoogd.

2. Minder reistijd

De gemiddelde reistijd naar het werk is in Nederland ongeveer 50 minuten. Thuiswerken scheelt in dit geval bijna twee uur aan reistijd per dag. Deze tijd kan goed benut worden, bijvoorbeeld door deze met het gezin door te brengen of tijd voor jezelf te nemen. Wanneer de werkgever de reiskosten van de werknemer vergoedt, kan het aanzienlijke kosten besparen als de meeste mensen thuiswerken.

3. Lager ziekteverzuim

Over het algemeen zijn mensen die geregeld thuis werken tevredener en ervaren ze minder stress dan mensen die enkel op kantoor werken. Hierdoor melden ze zich minder snel ziek. Daarnaast is het zo dat mensen die thuiswerken zichzelf enkel ziek melden als ze echt niet kunnen werken. Bij een lichte griep of verkoudheid, werken thuiswerkers eerder door. Dit komt doordat ze de deur niet uit hoeven en het thuis iets rustiger aan kunnen doen, dan wanneer je naar kantoor zou moeten.

Op lange termijn gaat het lagere ziekteverzuim niet op. Als mensen langdurig, non-stop thuiswerken gaat het ziekteverzuim juist omhoog. Mensen kunnen geïsoleerd raken, en stress- en burn-outklachten nemen toe. Ook hiervoor is de juiste balans belangrijk. Wanneer er op kantoor een ontmoetingsplek is waar men een of twee keer in de week bij elkaar kan komen, wordt ziekteverzuim op lange termijn voorkomen.

4. Tevredenheid neemt toe 

Als men de vrijheid krijgt om vaker thuis te werken neemt de tevredenheid onder werknemers toe. Hierdoor krijgt het bedrijf een positief imago en werken mensen graag voor het bedrijf. Daarnaast is het door thuis te werken mogelijk tijdens het werk huishoudelijke taken te doen. Een wasje draaien tussendoor kan prima op een thuiswerkdag, waardoor mensen in hun vrije tijd meer tijd hebben voor andere zaken. Ook is het hierdoor mogelijk iets meer zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. Zeker als werknemers goed om kunnen gaan met deze vrijheid, is het een ideale manier om je werknemers tevreden te houden.

5. Minder kosten voor kantoorruimte

De kosten voor kantoorruimte kunnen ontzettend worden verlaagd als de meeste mensen thuis werken. Om kosten op lange termijn te voorkomen is het wel belangrijk om een plek te hebben waar mensen kunnen werken. Je kunt daarom werken met een aantal flexwerkplekken en een ontmoetingsruimte, dit scheelt al aanzienlijk in het aantal bureaus die klaar moeten staan wanneer het gehele kantoor altijd aanwezig is.

Nadelen thuiswerken

1. Werk- en privé balans komt in gevaar

Het voordeel dat je tijdens werk af en toe ook privé zaken kunt oppakken heeft ook een nadeel. Je kunt in je privé tijd ook heel makkelijk werkgerelateerde zaken doen. Waar je vroeger nog graag voor de files wilde wegrijden van kantoor en je op tijd je computer afsloot, kun je nu heel de avond doorwerken. Het is daarom belangrijk om thuis een goede werkplek te creëren en je werktijden aan te houden. Door een aparte werkruimte, kun je na een dag hard werken toch de deur achter je dichttrekken. Hierdoor is er een iets duidelijkere scheiding tussen werk en privé.

2. Het kan best eenzaam zijn

Zeker wanneer jij in je eentje alle dagen thuis werkt kan het best wel eenzaam zijn. Het koffietje samen met collega’s waarin je het weekend besprak ontbreekt en de small talk tijdens de lunch is ook verdwenen. Door veel thuis te werken kan ook de betrokkenheid bij het bedrijf afnemen, omdat er minder feeling is bij wat er op de zaak gebeurt. Dit is nog een reden waarom er een goede balans moet zijn in de hoeveelheid thuis werkdagen.

3. Werkgever heeft minder toezicht

Werknemers laten thuiswerken vergt vrij veel vertrouwen van de werkgever. Waar je op kantoor iedereen hard ziet werken, heb je daar bij mensen die thuiswerken minder grip op. Hier moet een kanttekening bij gemaakt worden, op kantoor is het ook eenvoudig om te doen alsof je hard werkt. Voor werkgevers is het daarom vooral belangrijk om naar de resultaten van mensen te kijken, in plaats van naar de hoeveelheid tijd die iemand achter zijn bureau doorbrengt.

4. Kans op misbruik

Doordat er minder toezicht is, is de kans op misbruik groter. Als je veel thuis werkt is het essentieel voldoende discipline te hebben om je werk af te maken en aan het werk te gaan. Thuis zijn er wellicht nog heel veel zaken die ook leuk of belangrijk zijn. Toch ben je thuis aan het werk en dien je het werk te doen wat je normaal op kantoor zou doen. Merk je dat je dit lastig vindt? Maak het dan direct bespreekbaar bij je werkgever, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

5. Minder innovatie

Sparren en nieuwe ideeën uitwerken gaan vaak een stuk prettiger als je dit samen met iemand doet. Wanneer iedereen voor het grootste gedeelte van de week thuis werkt, is het lastig om team meetings te plannen of een vergadering te houden. Natuurlijk kan dit online, maar dat is toch echt anders. Juist door samen te komen ontstaat er een effectieve samenwerking en wordt het uitwisselen van nieuwe ideeën gestimuleerd. Probeer daarom een vast moment in de week of maand te plannen waarin je met het team fysiek samenkomt om plannen te maken en ieders neus weer dezelfde richting in te laten wijzen.

Zo zie je, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Toch kan thuiswerken heel erg voordelig uitpakken, voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is alleen goed om ook de nadelen in gedachten te houden om hier vroegtijdig op in te spelen.


Laat een bericht achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voor ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.